preload-image

Rezidans ve Site Yaşamı Hakkında Her Şey

Rezidans ve Site Yaşamı Hakkında Her Şey

Rezidans ve Site Yaşamı Hakkında Her Şey

Öncelikle ‘rezidans nedir?’ sorusunu cevaplamamız gerekiyor. Günümüzde her gün daha da yaygın hale gelen rezidans kültürü, başlangıçta modern yaşam ile sosyal yaşamı bir araya getirme amacıyla yaygınlaşmaya başlayan bir kültür olmuştur. Rezidansları kısaca; teknoloji ile donatılmış, içerisinde yüksek güvenliğe ve zengin sosyal yaşama sahip bir yaşam alanı olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımızda rezidanslar ve site yaşamı hakkında çoğu konuya değinmeye çalışacağız. Keyifli okumalar.

Rezidansların sahip olduğu teknoloji ve güvenliği bir arada konuşmak daha doğru olur. Rezidansların en önemli özelliklerinden biri, şüphesiz ki güvenliği. Tüm rezidansların girişinde hem araç hem de yaya girişlerini kontrol eden güvenlik görevlileri ve kartla geçiş sistemi gibi güvenlik teknolojileri bulunmaktadır. Bu güvenlik önlemleri bazen abartı gelse bile düşündüğünüzde tamamen sizin güvenli bir yaşam sürebilmeniz için planlanmıştır. Birkaç örnek vermemiz gerekirse; bir rezidansta yaşayan herkese girişlerde kullanabileceği bir kart teslim edilir. Bu karta sahip olmayan kimse içeri giremez. Bir arkadaşınız hatta ailenizden biri bile gelse kapıda bulunan güvenlik görevlileri sizinle iletişime geçmeden içeri girmesine izin vermeyecektir. Bu durum, dışarıdan talep ettiğiniz bazı hizmetler için de aynı şekilde geçerli. Mesela dışarıdan bir yemek söylerseniz, güvenlik görevlileri önce sizinle iletişime geçecek daha sonra kuryenin içeri girişine izin verecektir. Sizinle kurulan bu iletişimleri de dairenizde bulunan, 7/24 kendileriyle iletişime geçebileceğiniz bir sistemle yapacaklardır. Bu sistem sayesinde yaşayabileceğiniz her türlü problemde saniyeler içerisinde iletişime geçebilecek ve yardım talebinde bulunabileceksiniz. Bunun dışında rezidanslar başka güvenlik önlemleri ve teknolojilerine de sahip. Günümüzde neredeyse her yerde olan ve hayatımızın doğal unsurlarından biri haline gelen güvenlik kameraları da rezidans yaşamının olmazsa olmazlarından biri. 7/24 izlenen bu kameralar ile yaşayabileceğiniz herhangi bir soruna karşı en kısa zamanda önlem alınabilir. Aracınızı güvende tutmanızı sağlayan ücretsiz otoparklar veya dairenizde bulunan yangın sensörleri de, buna iyi birer örnek.

Rezidansları, güvenlik ve teknolojiden sonra en ilgi çekici hale getiren özellikler ise sundukları konfor ve sosyal yaşam olanakları. Rezidanslar, dilediğiniz zaman kullanabildiğiniz restoran, spor salonu, havuz, hamam, masaj salonu ve belki sinema salonu gibi pek çok sosyal yaşam alanı ile size evinizden uzaklaşmadan güvenli bir şekilde sosyalleşme ve eğlenme fırsatı da sunuyor. Yaşamış olduğunuz rezidansa göre değişebilen bu sosyal alan zenginliği ortalama olarak çoğu modern rezidans yaşamında bulunmakla beraber, çok daha farklı seçeneklerin bulunduğu rezidanslarda var. Mesela ailenizle beraber pazar günü yaptığınız kahvaltı sonrasında bowling salonuna inip hep beraber bir turnuva düzenleyebilirsiniz.

Rezidanslar, tüm bu çekici özelliklerine rağmen hala birçok insan tarafından ön yargıyla yaklaşılan bir yaşam biçimi. Bunun en büyük nedenlerinden biri rezidans yaşamının gerektirdiği maddi güç olabilir. Bununla beraber bazı insanlarsa betonlar içinde yaşamaktansa çok daha büyük alanlara yayılan ve içerisinde bolca yeşillik görebileceğimiz site yaşamını tercih edebiliyor. Site yaşamı aslında çoğu konuda rezidans yaşamına benzerlik gösterebilir hatta çoğu rezidans yaşamı aynı zamanda site yaşamı olarak adlandırılabilir. Site yaşamı, tıpkı rezidans yaşamı gibi güvenlik ve teknoloji imkanları sunsa da çoğunlukla bir çok apartmanın bir araya gelerek oluşturduğu bir yaşam biçimidir. Rezidanslara göre daha geniş bir alana kurulan siteler içerisinde park gibi biraz daha unutulan sosyal alanları içinde bulundurur.

Hem rezidans yaşamında hem de site yaşamında uymanız gereken bazı yaşam kuralları vardır ve  aslında bunlar da sizin yaşam kalitenizi arttırmak için koyulmuştur. Mesela belli bir saat sonrasında yüksek sesle müzik dinlemek veya yüksek ses ile yapılacak bazı işleri yapmak yönetimler tarafından yasaklanmaktadır. Yaptığınız taktirde oturmuş olduğunuz rezidans veya site yönetimi tarafından önce uyarılır, sonrasında ise bazı idari cezalar alabilirsiniz.
Aynı zamanda rezidans ve site yaşamında uymaya çalışmanız gereken bazı yazılı olmayan kurallar da vardır. Örnek vermek gerekirse günümüzde hayatımızın ne yazık ki her alanını etkileyen pandemi sonrasında zorunlu olarak kullanılan asansör gibi ortak yaşam alanlarını kullanırken maske kullanmanız, iyi bir örnek olabilir. Yaşadığınız rezidans veya sitenin yönetimi tarafından belirlenen çöp çıkarma, temizlik, ortak alan kullanımı gibi kurallara uymanız da yaşam kalitenizi arttıracak başka bir detay olabilir.