preload-image

Akıllı Ev Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Akıllı Ev Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Akıllı Ev Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Akıllı olarak adlandırılan ürünleri günümüzde çok sık duymaya ve kullanmaya başladık. Bu ifade hayatımıza önce telefonlar ile girdi. Dokunmatik olan, aynı zamanda alıştığımız telefonların aksine çok daha fazla özelliği kullanımımıza sunan bu yeni nesil telefonlar; akıllı telefon adını aldı. Daha sonra akıllı tahtalar, akıllı saatler, akıllı televizyonlar derken günlük hayatımızda kullandığımız çoğu ürünün başında akıllıyı görmeye başladık. Bu yazımızda ise akıllı ev sistemleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Keyifli okumalar.

Öncelikle akıllı ev sistemlerinin ne demek olduğu, içinde ne gibi özellikler barındırdığı gibi konularla başlayalım. Ev Otomasyonu olarak da adlandırılabilen Akıllı Ev Sistemleri, aydınlatma, ısıtma, güvenlik gibi pek çok farklı amaçla kullanılan aletlerin, bir ağ ile birbirlerine bağlanarak uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan sistemlere verilen isimdir. Kullanıcıların telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarla evlerinden çıkarken açık unuttukları ısıtıcıyı kapatması veya eve ulaşmasına beş dakika kala kahve makinesine kahvesini hazırlatması, bu sistemlere verilebilecek bazı örnekler olabilir. Akıllı ev sistemleri bahsettiğimiz gibi parça parça olabiliyorken aynı zamanda ana bir ev otomasyonuna bağlanmış alt sistemler şeklinde de olabilir.

Akıllı ev sistemlerini pek çok şekilde kategorize edebilsek bile genel olarak zaman ayarlı gerçekleşen ve bir tetikleyici ile gerçekleşen olaylar adı altında iki ana başlıkta inceleyebiliriz. Bunlardan ilk başlık zaman ayarlı gerçekleşen olaylardır. Bu olaylar, önceden belirlenmiş zamanlarda günlük rutin olarak gerçekleşen olaylar bütününe verilen isimdir. Mesela evinizde bulunan akıllı panjurlara her sabah saat 07:30’da açılması yönünde bir talimat verirseniz, bu zaman ayarlı gerçekleşen bir olay olacaktır. Aynı şekilde bahçenizde bulunan aydınlatmalara her akşam belli bir saatte yanma talimatı vermeniz de bu olaylar bütününe örnek olarak gösterilebilir.

Bir diğer olay ise bir tetikleyici ile gerçekleşen olaylardır. Bu başlık çok daha geniş bir sistem bütününü kapsamaktadır. Bu olaylara normalde çalışmayan bir ev otomasyonu sisteminin herhangi bir tetikleyici unsur sonrasında çalışmasına neden olan olaylar sıralanabilir. Bir butona basılması, bir sensörün hareket algılaması veya bir kapının açılması bu tetikleyici unsurlara örnek olarak gösterilebilir. Yani evinizde bulunan yangın sensörünüz bir duman algılaması sonucunda size bildirim veriyorsa bu olay, bir tetikleyici sonrasında gerçekleşen olaylardan biridir. Çocuğunuzun odasının kapısını açtığınızda yanan ışık veya düğmeye bastığınızda açılan garajınızın kapısı da bu olaylar bütününe örnek olarak verilebilir.

Akıllı ev sistemleriyle uyumlu çalışabilmesi için tasarlanan ve üretilen ev aletleri de mevcut. Bu ev aletlerinden en yaygın ve popüler örnek ise ilerleyen bir zaman için veya bir tuşa basarak hemen o an kahvenizi hazırlayabileceğiniz bir kahve makinesi. Aldığınız ürünün son kullanma tarihini kontrol edebildiğiniz hatta size o ürünlerle yapabileceğiniz yemek tariflerini de sunan buzdolapları da mevcut.

Akıllı teknolojiler artık hayatımızın her alanında bizimle birlikte olurken, ilerleyen süreçte bu teknolojilerin kullanımının daha da yaygınlaşacağını tahmin etmek çokta zor değil.