preload-image

Ev Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir ev almak ile kirada oturmak arasında çok fark vardır. Kirada oturacağınız bir ev için belki isteklerinizin bazılarından vazgeçebilirsiniz ancak bir ev satın alacaksanız isteklerinizden en önemsiz gözükenler bile çok önemli olabilir. Çünkü kirada oturduğunuz evi değiştirmek satın aldığınız bir eve göre çok daha kolay. Bu yazımızda ev satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.

Ev satın alırken dikkat etmeniz gereken pek çok şey var. Bunları maddi ve manevi olarak ikiye ayırmamız mümkün. İlk olarak maddi konularda dikkat etmeniz gerekenler ile başlayalım. Ev ve gayrimenkul satın almak, en önemli yatırım araçlarından biri olduğu gibi yapılan yanlış tercihlerle beraber ciddi kayıplarla da sonuçlanabilecek bir yatırım aracı olabilir. Peki ev satın almanın gerçekten iyi bir yatırım aracı olabilmesi için ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle alacağınız evin bütçesini net olarak belirlemelisiniz. Sonrasında belirlediğiniz bu bütçe ile alabileceğiniz evlerin listelemesini ve ön elemesini kafanızda yapın. Listeleyip, ön elemesini kafanızda yaptığınız evlerin satın alma koşullarını, haciz/ipotek durumlarını araştırın. Araştırmalarınız sonrasında uygun gördüğünüz evi satın almanız için istenen miktar ile aynı lokasyonda bulunan alternatif evler için ortalama olarak talep edilen miktarları karşılaştırarak bir piyasa araştırması yapın. Evi canlı olarak gözlerinizle görmeden önce satın alma işlemlerini başlatmayın. Kredi kullanarak bir ev alacaksanız, faiz ve aylık ödeme ayarlamalarını bütçenizi aşmadan yapmaya gayret edin. Tapu Harcı gibi ödenecek bedellerin kim tarafından ödeneceğini satın alımdan önce net olarak belirleyin. Alacağınız evin bulunduğu binanın yaşını ve deprem riskini sorgulamayı unutmamanız da kesinlikle önemli ve eklememiz gereken konulardan biri.

Dediğimiz gibi ev almak en iyi yatırım araçlarından biridir ancak dikkat etmeniz gereken şeylerden bazılarını atlar veya görmezden gelirseniz sizin için kötü sonuçlanabilecek bir yatırım aracı olabilir. Yukarıdaki paragrafta ev alırken dikkat etmeniz gereken maddi konular ve süreçlerden kısaca bahsetmeye çalıştık. Peki alacağınız ev, sosyal yaşamınız için ne gibi özellikler barındırmalı? Öncelikle alacağınız evin özellikleri itibariyle isteklerinizi karşıladığından emin olmalısınız.

Öncelikle almak istediğiniz evin cephe seçimini yapmalısınız. Kuzey ve güney cepheli evlerin birbirlerine karşı bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunaktadır. Bu avantaj ve dezavantajlardan bazıları şu şekilde; Güney cepheli evlerde ısınma sorunu yaşama ihtimaliniz Kuzey cepheli evlere kıyasla daha düşüktür. Güneş ışığı alan, aydınlık, çabuk ısınan ve kış aylarında daha rahat edebileceğiniz bir ev almak istiyorsanız Güney cepheli evler sizin için daha uygun olabilir. Kuzey cepheli evlerse ekonomik olarak daha uygun fiyatlı olurlar. Bu fiyat farkının ana sebeplerinden bazıları az önce Güney cephesini anlatırken bahsettiğimiz konulardır. Kuzey cepheli evlerin en büyük avantajı ise yaz aylarında gelen bunaltıcı sıcaklara karşı daha serin bir oda sıcaklığına sahip olmasıdır.

Alacağınız evin bulunduğu konumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Mümkünse Metro, Marmaray, Metrobüs gibi merkez sayılabilecek toplu taşıma noktalarına yakın bir ev tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Almayı düşündüğünüz evin konumunun toplu taşıma gibi tiyatro ve sinema salonları, alışveriş merkezleri, semt merkezleri gibi toplu sosyal yaşam alanlarına da yakın olması gerektiğini unutmamalısınız. Tercihen iş yerinize yakın ve çevresinde eğer var ise çocuğunuzun gidebileceği yakın bir okul bulunan bir ev tercih etmeniz yaşadığınız sosyal hayatın verimliliği açısından size artı sağlayacaktır. Alacağınız evin konumu açısından göz önüne almanız gereken son önemli konu ise, evinizin çevresinde olan ve acil bir durum sonrasında kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir hastanenin bulunması olacaktır.

Alacağınız evi içinde yaşamaktan ziyade bir yatırım aracı olarak kullanmak ve ilerleyen zaman sonrasında daha karlı bir şekilde elinizden çıkarmak istiyorsanız. Evin piyasasını iyice araştırıp, satacağınız zaman istediğiniz o yatırım karını size kazandıracağından emin olmalısınız.